Witamina D
Witamina D (cholecalcyferol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która może być wytwarzana w skórze człowieka, w głębszych warstwach naskórka pod wpływem ultraoletowego promienio-wania słonecznego (UV-B). Synteza witaminy D w skórze w wyniku oddziaływania promieniowania słonecznego jest niewystarczająca dla potrzeb organizmu w wielu krajach Europy Środkowej, zwłaszcza podczas okresu zimowego, gdy ekspozycja na światło słoneczne jest znikoma. Witamina ta może być również pobierana w żywności pochodzenia zwierzęcego, jednakże przeciętna, dieta w Europie Zachodniej często nie dostarcza potrzebnych organizmowi ilości witaminy D. Odpowiednie spożycie tej witaminy jest ważne nie tylko dla metabolizmu wapnia i fosforu oraz kości, ale także dla prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów. Stwierdzono, ze witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mięśni. Receptor witaminy D znajduje się w tkance mięśniowej, a jego aktywacja może wspierać syntezę nowego białka w mięśniach. Wiele badań klinicznych wykazało wpływ suplementacji witaminy D na funkcjonowanie i siłę mięśni. Wiadomo również, że witamina ta odgrywa rolę w podziale komórek poprzez regulację proliferacji (wzrostu) oraz różnicowania (specjalizacji) komórek w wielu tkankach.
Witamina C
Witamina C (kwas askorbinowy) jest istotnym składnikiem diety, a ponieważ nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka musi być dostarczana z pożywieniem, głównie z owocami, jagodami i zielonymi warzywami. Podczas przetwarzania żywności następuje związana z temperaturą degradacja i utrata witaminy C, dlatego wymagana może być suplementacja. Witamina C pełni wiele funkcji w organizmie człowieka i bierze udział w różnorodnych reakcjach biochemicznych. Witamina C odgrywa istotną rolę w biosyntezie kolagenu, który stanowi około jednej czwartej wszystkich białek ciała i stanowi główne białko skóry, kości, zębów i tkanki łącznej. Wykazano także, zjologicznie działanie witaminy C, jako rozpuszczalnego w wodzie antyoksydantu odgrywającego główną rolę w wychwytywaniu wolnych rodników. Witamina ta jest częścią sytemu obronnego organizmu, stanowiącego kompleksową sieć obejmującą endogenne antyoksydanty i antyoksydanty dostarczane w pożywieniu, enzymy antyoksydacyjne oraz mechanizmy naprawcze organizmu z wzajemnymi oddziaływaniami oraz synergistycznymi efektami między różnymi składnikami.
Witamina E
Witamina E (tokoferol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego niezbędne jest jej dostarczanie z pożywieniem lub suplementami diety, gdy dieta nie zawiera odpowiedniej ilości nasion, orzechów, ciemno-zielonych warzyw liściastych, ryb, olejów roślinnych albo innej żywności bogatej w witaminę E. Witamina E jest bioaktywnym wymiataczem wolnych rodników, który działa fizjologicznie, jako przerywający łańcuch reakcji przeciwutleniacz oraz zapobiega dalszemu utlenianiu tłuszczów. Witamina E, podobnie jak witamina C, stanowi część złożonego sytemu antyoksydacyjnego, gdzie rola przeciwutleniacza w przypadku utlenionego alfa tokoferolu jest stale przywracana przez inne przeciwutleniacze. Potwierdzono, że witamina E przyczynia się do ochrony komórek ciała przed stresem oksydacyjnym.
Magnez
Magnez stanowi czwarty minerał występujący w największej ilości w ciele człowieka. Ciało dorosłego zawiera około 21-28 g magnezu. Do jedzenia bogatego w magnez zalicza się: warzywa, pełne zboża, zielone liściaste warzywa, orzechy, czekoladę i mleko. Mimo, że tego rodzaju żywność jest łatwo dostępna, nie wszyscy spożywają odpowiednie ilości, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.
Ponadto, zwiększone spożycie przetworzonej żywności, która zwykle zawiera mniej magnezu, może przyczyniać się do zauważalnego spadku zawartości magnezu w diecie. Skutkiem ubocznym nadmiernego spożycia alkoholu i picia napojów gazowanych może być zmniejszone wchłanianie magnezu. Magnez jest kluczowy w utrzymaniu prawidłowej równowagi elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Jest zatem ważny dla procesów podziału komórek w organizmie. Magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wszystkich mięśni w organizmie człowieka. Poza tym magnez jest potrzebny dla substancji, które biorą udział w mechanizmie skurczu i rozkurczu mięśnia. W przypadku hipotetycznego braku magnezu w organizmie człowieka, mięśnie zawsze pozostałby w stanie stałego skurczu.
Selen
Selen stanowi istotny składnik odżywczy, który wchodzi w skład wielu organicznych związków chemicznych w ciele człowieka, w tym: selenki, aminokwasy selenowe (L-selenometionina, L-selenocysteina), zawierające selen białka i selenoproteiny. Selenoproteiny mają różne funkcje, w tym zapewnienie zrównoważonego poziomu selenu i jego transport, działanie obronne komórek T, metabolizm hormonu tarczycy, metabolizm mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych oraz dzianie antyoksydacyjne. Rola selenu jako pośredniego składnika systemu antyoksydacyjnego jest dobrze ugruntowana, szereg selenoenzymów bierze udział w obronie przeciwko wolnym rodnikom.
Buzdyganek naziemny
Buzdyganek naziemny (Tribulus terrestris) jest rośliną jednoroczną z rodziny Zygophyllaceae, która występuje w wielu tropikalnych i umiarkowanych rejonach świata, w tym w USA i Meksyku, regionie śródziemnomorskim i na terenie Azji.
Roślina ta jest stosowana od wielu pokoleń aby dodać energii, witalności oraz w celu wspierania funkcji seksualnych u mężczyzn.
Żeń-szeń syberyjski
Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) jest kolczastym krzewem, który rośnie na Dalekim Wschodzie Rosji, w północnych Chinach, Korei i Japonii. Składniki aktywne zawarte w Eleutherococcus senticosus są klasykowane następująco: związki fenylopropanu (eleuterozyd B, kwas chlorogenowy, kwas kawowy i jego pochodne), lignany, kumaryny, polisacharydy i inne związki. Żeń-szeń syberyjski przyczynia się wzrostu sprawności zycznej i psychicznej. Wyniki różnych badań sugerują, że Eleutherococcus senticosus przyczynia się do poprawy zdrowia zycznego i psychicznego.
Arginina
Arginina stanowi jeden z aminokwasów i bierze udział w syntezie białek. Ten aminokwas warunkowo niezbędny stanowi składnik wszystkich białkowych produktów żywnościowych.
Kreatyna
Kreatyna jest azotowym kwasem organicznym, który jest syntetyzowany w organizmie człowieka w ilości średnio około 1 grama dziennie. Jej główną rolę stanowi przekształcanie adenozynodi-fosforanu do adenozynotrifosforanu poprzez oddanie grup fosforanowych, głównie w mięśniach i tkance mózgu.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 (ubichinon, CoQ10) jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, która przypomina witaminę i jest obecna w mitochondriach komórek. Mitochondria to tzw. centra energetyczne komórek. Koenzym Q10 stanowi składnik łańcucha transportu elektronów i uczestniczy w procesie oddychania tlenowego komórek, który przekształca energię w adenozynotrifosforan. 95 % energii ludzkiego organizmu jest wytwarzane w ten sposób.
Dinukleotyd nikotynamidoedninowy (NAD)
Bierze udział w reakcjach redox zachodzących w organizmie. Ten koenzym występuje we wszystkich żywych komórkach i odgrywa rolę w procesie oddychania komórkowego.